Fräs i en stekgryta 2 hackade gula lökar, ca 6 vitlöksklyftor, några cm hackad färsk ingefära och en röd färsk chili i olivolja, kokosolja eller ghee.
Låt följande kryddor fräsa med några minuter: 3 tsk spiskummin, 3 tsk koriander, 3 tsk gurkmeja, 1 tsk stött kardemumma och en kanelstång.
Skiva 2-3 morötter och låt dem fräsa med i grytan.
Skölj 4 dl röda linser noga och blanda sedan ned dem i grytan, fräs ett ögonblick.
Blanda i 2 burkar/fp ekologiska hela konserverade tomater och några dl vatten så att det täcker linserna. Vartefter som vattnet kokar in i linserna får man fylla på med mer men inte så mycket att det blir som en soppa. Låt grytan koka tills linserna är mjuka. Smaka av med salt och ev svartpeppar
Blanda ner 1 burk ekologisk kokosmjölk och 1-2 msk garam masala. Låt grytan puttra 5-10 min till.
Dekorera med t ex ringblommor och gräslöksstjälkar eller annat kryddgrönt
Servera med råris eller basmatiris, en klick yoghurt och färsk koriander
Kalljäst dinkelbröd á la Magdalena
24 bullar
De här bullarna brukar jag röra ihop på kvällen innan jag går och lägger mig och sedan baka ut på morgonen!
Lägg 10 g jäst i en bunke
Blanda ut med 1 msk havssalt eller himalayasalt och 1 msk honung
Häll på 6 dl kallt vatten och vispa runt så allt löser sig
Blanda ned 2 dl fiberhavregryn och 2-4 dl grovt dinkelmjöl beroende på hur fint/grovt du vill att brödet ska bli.
Häll sedan i ca 6-8 dl fint dinkelmjöl, ev lite till och rör runt till allt har blandat sig. Degen ska vara väldigt kladdig! Det är viktigt för att bullarna ska få den rätta saftigheten och stunsen!
Låt nu degen stå i kylen under natten täckt av en handduk.
Nästa morgon sätter du på ugnen på 250 grader och sen tippar du ut degen på mjölat bakbord, försök att inte röra för mycket i degen utan behåll alla jästbubblor. Sikta lite mjöl över degen. Ta en degskärare och "skär" ut bitar som du hastigt snor ihop till bullar och lägger på en bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda direkt i 250 grader, ca 10-13 min, till bullarna fått fin färg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar